A kertről és “rólam”

Szerintem mindenki tudja, hogy a kert amiről a blog szól, az Krisna-völgyben van. Bár igen sokszínű és szerteágazó a mezőgazdaság ezen a farmon, nekem – Bálamodakának- csak a zöldségektermesztés a feladatom. A többi terület mint pl. virágkert, gyümölcskert vagy méhészet és tehenészet csak ritkán fordulnak elő ezen a blogon. Többször nekifutottam már, de az időmbe nehezen tudok mindent besűríteni. Így főként a zöldségeskert eseményeiről valamint alkalomszerűen más területekről is kaphatnak itt tájékoztatást az érdeklődők.

Rólam nem nagyon lehet mit mondani…de mivel vannak olyan nézők akik tényleg semmit nem tudnak a kilétemről, gondoltam néhány részletet megosztok. A nevem, és nem olyan régóta az arcom is nyilvánvalóvá vált a blogon. Ezek a külső jegyeim…A belsők, legalábbis amik a kertet illetik, nem túl nagy múltra tekintenek vissza…

2006-ben jöttem először Krisna-völgybe, ahol az akkori kertésszel, Sundar Gopál prabhuval ismerkedtem össze. Egy évvel később úgy döntöttem, hogy kipróbálom a Krisna-völgyi életet és ide költözök. Mit ad Krisna, pont a kertészetbe kerültem. Nagy élmény volt a nyári hőségbe délutánonként kimenni kicsit kapálgatni, nem is sejtve, hogy ez hosszú évekkel később is így lesz….Aztán a következő mérföldkő 2010-ben jött, amikor Sundar Gopál prabhu szolgálatot váltott, és kellett valaki helyette, aki a kertet vezetni fogja. Ekkor kerültem -az akkor már részekre szedett kertészet- zöldségkert osztályvezetőjének szerepébe. Nagy falat volt folytatni a két év múltammal azt a projektet, amit addig felépítettek az előző több mint 10 évben. Szerencsémre nem voltam egyedül, így könnyebb volt áthidalni a kezdeti nehézségeket. Aztán múltak és múlnak az évek és még mindig abban a szerencsében lehet részem, hogy ezt a szolgálatot végezhetem.

2015 után a legfontosabb témánk a vetőmag önrendelkezés biztosítása volt. Sok bejegyzés -lehet hogy a legtöbb – erről szólt. Ez volt az a feladat, amit az előttem kertészkedők nem tudtak megvalósítani, mert ők az alapok az tették le. Köszönöm szépen nekik ezúton is, mert így nekem sikerült tovább építkeznem.

A magokat 2012 óta próbálom helyben termeszteni, a fajtákat fenntartani és a helyi feltételekhez adoptálni. Igyekszem egyre alaposabban kitanulni a magfogás minden “csínját-bínját”. Mára (2017-re) közel 100%-ban helyben termesztett magokkal dolgozunk. Természetesen még sok hiányosság és tanulni való van ezen a téren, de nagyon biztató a jelenlegi helyzet. Pár éve össze is írtam a tanulmányaim lényegét -itt a blogon is – amit bővebben egy könyv formájában is megpróbálok kiadni. Reményeim és ígéreteim egyaránt arra ösztönöznek, hogy 2020ban ez a könyv napvilágot lásson.

Most – 2020ban – újra értékeltem a kert egész működését és céljait. Alapvetően meg mindig az önellátás a célunk, nem a kereskedelem. De bárhogy próbáltunk kibújni a nagybani termesztésből, egyre inkább úgy tűnik hogy a mi kertünk inkább egy nagyüzemi kerthez hasonlít, mintsem egy permakultúrás erdőkerthez. Talán a biointenzív termesztés a legjobb kifejezés arra amit csinálunk.

A blogot többé-kevésbé a szabadidőmben szerkesztem, ebből kifolyólag nem mindig jutok el az írásig. Van amikor kimarad pár hét, netán pár hónap. Bízom benne, hogy ennek ellenére még mindig hasznos azoknak akik olvassák, követik a blogot. Bárkinek bármi is jut az eszébe, nyugodtan írjon, kommenteljen, hiszen éppen ezért írom, hogy mások a hasznát vegyék.

Köszönettel: a kertész csapat nevében Bálamodaka dása

16 gondolat “A kertről és “rólam”” bejegyzéshez

  1. Nem volt túl részletesen feltéve a kérdés, de azt hiszem értettem. A farmot világi Krisna hívők támogatásai, uniós pályázatok, állami támogatás, és a turizmus tartja fen.

 1. Kedves Balamodaka!
  Segíts kérlek, zöldborsó magfogása érdekelne. Mit kell pontosan tenni, hogy jövőre “vetőborsóm” legyen?
  Köszönöm előre is válaszod!

  1. Egyszerű, csak hagyni kell megszáradni. Önporzó, és nem kell szigetelni sem, mert még virágbontás előtt megtermékenyíti saját magát. Ennyi. Ha megszáradtak a hüvelyek szépen ki kell fejteni és kész.

   1. Benne van, hogy lesznek, de ha vízbe van áztatva pár percig a borsó, vagy tartós meleget kapnak pl sütőben,akkor a zsizsikek elpusztulnak.

 2. Kedves Balamodaka!
  Érdeklődöm, hogy adtok-e el vetőmagot. Milyen vetőmagjaitok vannak eladók? pld van-e kukorica vetőmagotok?

 3. Kedves Balamodaka,
  használtok bármilyen vásárolt termesztőközeget? (tőzeg, stb)
  Beus

 4. Kedves Balamadoka!

  Láttam, hogy sikerült hazánkban is quinoát termeszteni. Érdekelne, hogy milyen terméshozamot lehet elérni? Hogyan bírja az erős nyári hőhullámokat? Úgy tudom arra nagyon érzékeny.

  Köszönettel

  Tibor

  1. Jól bírta a meleget,a fő probléma a poloska támadás volt,mert nagyon megkeserítette a magokat. Hiteles adatokat nem tudok a terméshozamra adni,mert csak kis terület volt eddig,és nagyon hanyagul kezeltem. Ha sikerül a bogarakat távol tartani,akkor közel az amaranthoz hasonló lehet.

 5. Kedves Balamodaka!
  A gyomírtással van a gondom, a gyomlálással, kapálással nincs problémám, de a szulák nevű gyomnövény nagyon terjeszkedik és a kapálásnem ér semmit, mert a talajban erős tarackokat fejleszt, ezekkel szaporodik és terjeszkedik. Kapáláskor a tarackokat darabokra vágjuk, de ha nem szedjük ki a földből, akkor minden darabból új, önálló növény fejlődik. Gyökérrel kiszedni lehetetlen, mert hosszan fut, beleszakad. Mi a javaslatod, mert teljesen tanácstalan vagyok, nem bírok vele, csak gyomírtóval, de ezt pedig nem akarok használni.
  Köszönöm, Hajni

 6. Kedves Balamadoka!
  Engem a kártevők elleni védekezés érdekelne! pl csiga, krumplibogár, levéltetvek ?
  Köszönöm a válaszod!

  1. A krumplibogár ellen a novodor nevű szert használjuk ha nagy a baj. Ez a biocont kft által forgalmazott baktérium permet, ami nem vegyi anyag. Amúgy kézzel szedjük, de ha elszaporodik a lárva, akkor ezt is bevetjük.
   Csiga eddig nem igazán volt, a szedés elég hatékony volt ellenük. Nem tudok amúgy jobb “bio” módszert.
   A tetvek ellen a neem azal nevű vízoldható neem olajat használjuk. Ez is a biocont terméke. Jól bevált, természetes, de drága is…

 7. Kedves Balamodaka!

  A Krisna-völgy “Biofarm” oldalára is írtam, lehet ugyanaz a kérdés kétszer fog hozzád beérkezni.

  Érdeklődnék, hogy tudok-e oltóvesszőt venni tőletek valahogyan (postázva)? Megörököltem egy csodálatos területet 30 éves gyümölcsfákkal, akik egészségesen élnek, de már nem teremnek, őket szeretném oltani magyar tájfajtákkal (őszibarack, kajszibarack, szilva). Jártam a Biogazdaságotokban, ahol nagyon szép munkát végeztetek, a “Beszélgetések az önfenntartásról” könyvetek is olvastam, nagyon szívesen gazdagítanám a kertem Tőletek származó gyümölcsfával. Ha jól emlékszem, facsemetét lehetett is kapni a Krisna-völgyi Búcsún, de új fácskának nehezen akadna hely a telkünkön (bár megoldható), ezért gondoltam elsőre oltóvesszőre.

  Minden tanácsot hálásan fogadok 🙂

  Üdvözlettel,
  Varga Luca Borbála

  1. Kedves Luca

   Részemről semmi akadálya a kérésednek, de a kollégám Pártha prabhu foglalkozik konkrétan a gyümölcsös dolgaival. O ismeri a fajtákat stb. Ha még nem kapta meg a másik leveledet, a pd@krisna.hu címen elérhető.
   Szép tavaszt kívánok
   Bálamodaka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s