Kis kihagyás után folytatom a Magraforgó könyv – máig is készülő – fejezeteinek rövid bemutatását. Elérkeztünk a 4. fejezethez, amely a termesztésről, illetve a termesztés és a fajták fenntartásának kapcsolatáról szól.

Amikor elkezdtem a magfogásokat, elsősorban a fajtatisztaság fenntartása volt a célom, különösebben nem érdekelt semmi más, pl. kártevők távoltartása vagy a terület megválasztása stb. Aztán pár év után arra lettem figyelmes, hogy több fajta leromlott, gyengültek a képességeik, annak ellenére hogy tisztán voltak tartva. Megértettem, hogy a növények megfelelő gondozása abszolút nem elhanyagolható szempont a magtermesztés során.

Utánna néztem néhány régi magfogós könyvben annak, hogy mire fektettek nagy hangsúlyt amikor a magokat szaporítottak. Érdekes volt az eredmény… Még a műtrágyás, növényvédőszeres és túl gépesített idők előtt jóformán a termesztés volt az egyetlen kulcs a sikerhez -természetesen a fenntartás elemeinek beépítésével. Több kutató is ezt emelte ki, mint a fenntartás leglényegesebb része. Így hát én is a saját – rossz- tapasztalataimmal gazdagon felvértezve, végül a termesztést is a magfogás alapelvei közé vettem.

A fejezet dióhéjban összefoglalva a következő részekre van osztva:

  • Elvi alapok, amiről eddig írtam csak kicsit bővebben
  • Az általános termesztés elemei, mint a tervezés, vetés, ápolás
  • A kétéves fajták termesztésének bevezető ismeretei

Nehéz a több oldalas fejezet sűrített lényegét egy rövid bejegyzésben elmondani…. mégis, hátha sikerül! A termesztés mikéntje a jövő záloga. Bármilyen szuper fajtát találtunk is egyszer és óvtuk a leromlástól, csak a jól ismert kerti gyakorlatokkal együtt leszünk sikeresek. Ahogy a régi termesztők írták: a termesztés során alakul ki a fajta. Hiába a nagy nemesítés ha az a természetes körülményben nem kerül jó kezekbe. Tudom hogy ez olyan egyszerű hogy mindekinek világos, de a talaj gyengesége vagy a megfelelő növényvédelem hiánya elég lehet egy fajta leromlásához. Vagy egy egyszerű példa: csak a helytelen, rosszul megítélt tő és sor távolság is komoly gondokat okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s