A könyv első fejezete az alapvető körülményeket, főleg a környezeti adottságokat és az emberi szaktudás szükségességét elemzi. Szerencsére magyarországon szinte mindenhol teljesülnek a magtermesztés feltételei, de nem lehet bárhol, bármit termeszteni és magot is fogni mindenről.

Az első pont, amiben a magtermesztés sok esetben eltér a normál termesztéstől, hogy több időre és melegebb, szárazabb körülményekre van hozzá szükség. Van néhány kivétel, mint pl paradicsom vagy a sütőtök, de kétévesek esetében, mint répa és cékla már egy szezonnal is megnyúlik a termesztés ideje.

A második fő különbség, hogy a maghozók sok esetben nagyobbra nőnek, mint a termény a normál termesztés során. Jó példa erre a legtöbb száraz termést hozó növény, mint pl. a retek. Ez a méretbeli különbség más ültetést, vetést igényel és néha támrendszer is szükséges.

A legtöbb korlátot mindig az időjárás okozza, mint a fagy vagy az aszály. A hőmérséklet és a csapadék mellett még a fény, a páratartalom és a légmozgás is meghatározó tényező. Ezek mindegyike döntően befolyásolja, hogy hol mit lehet sikeresen termeszteni és/vagy szaporítani egyaránt.

Az élő környezet is nagyon fontos, amelynek vannak kedvező és kedvezőtlen elemei a magfogásra nézve. A talaj mikrobiológiája, a hasznos szervezetek, mint a giliszták vagy a madarak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a terményeink szépen fejlődjenek és egészségesek maradjanak. A gyomok, kártevők és betegségek kihívásokat állitanak a magfogók és hagyományos gazdák számára is.

Ha felismerjük a környezetünk elemeit, megtanuljuk hogyan egyensúlyozzuk ki azokat, így eleget teszünk az emberi “feltételnek”. A körülmények megteremtése egy jó terület kiválasztásával kezdődik, majd az adott termény fenntartásának és termesztésének megismerésével folytatódik. Ezek az ismeretek a szaporodás alapjainak elsajátításával kezdődnek, ami már más lapra – azaz fejezetre – tartoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s