A névadásról még nem beszéltem, ezért erről és a többi részletről is írok most egy keveset. Sokat ötleteltünk róla, milyen nevet kapjon a könyv, de nem jutottunk előre. Tavaly nyáron aztán egy kis viccelődés után Pártha prabhu kimondta a bűvös szót: Magraforgó. Ezzel végleg eldőlt mi lesz a név, de a tartalom még mindig csak nagy vonalakban volt meghatározva. Ezért sem írtam tavaly róla többet, mert még én sem tudtam mi fejlődik ki belőle. Pártha prabhu a keresztapa szerepén túl a könyv fényképésze is lett.

Aztán menetközben alakult minden ahogy az kell, összeállt a körforgás általam elképzelt formája, kibújtak a fejezetek a könyvből. Nem volt ám olyan egyszerű kicsíráztatni őket, sok-sok agy és kéz munka kellett hozzá. Mire mind a hatan megnőttek, én is megértettem merre forognak a magok.

Vissza a valóságba… azt mindenki tudja, hogy a magok idővel növénnyé fejlődnek, melynek virágaiból újabb magok érnek meg. Ezt a folyamatot ábrázolom most körkörös gondolatokban. Egyfajta időrendi sorrendet követek, de ez sem teljesen igaz. Az első lépés a körülmények vagy feltételek biztosítása, amit a különböző szaporodási formák megismerése követ.

A harmadik lépés a fenntartás módszereinek alkalmazása, mert ezen múlik milyen tiszta lesz a következő generáció. Ez mellet azonban ott a másik lényeges teendő: a termesztés folyamatának tökéletes levezetése. Ha ez nem ideális, akkor hiába van jó és tiszta fajta, a körülmények nem engedik megmutatni a képességeket.

Ha megértek a magok már csak gyűjteni és tisztítani kell őket. Itt már célegyenesben vagyunk, de ha nem figyelünk a részletekre, akkor a magok minősége leromolhat. Végül a tárolás feladatai várnak ránk, amelynek szintén sok részlete biztosít csak hosszútávú és sikeres megőrzést.

Reklámok

3 thoughts on “Magraforgó: a magfogás körforgás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s