Az elmúlt hétvégén Csillebércen jártam a Zöld OT-én. Nem vettem részt az egész programon, csak egy kis szeletén, az “Élhető vidéket, jóllakott várost” műhelybeszélgetésen.

A fő téma az élelmiszer-önrendelkezés volt, ennek a jelenlegi állásáról, módjairól, kihívásairól folyt a beszélgetés. A munkát Tracey koordinálta, nagyon szép ángolos mágyarral, ami különösen feldobta az amúgy is közvetlen, baráti csapat hangulatát. Személy szerint jó volt látnom, hogy sokakban felmerült a szándék, hogy saját maguknak termeljenek vagy legalább megbízható forrásból vásároljanak élelmiszert. Szerintem hosszútávon a kosaras rendszerek és a termelői piacok lesznek a legjobb alternatívái a városok élelmiszer ellátásának- ahogy régebben is ez volt.

8 fő részre oszlott a csapat, amik közül a városi kertek, a szatyor/kosár programok, a termelői piacok és a magtermesztés voltak a kardinális témák. Ezenkívül szó volt a “felesleges” ételek, alapanyagok tervszerű felhasználásáról, valamint helyi termékekről és a helyi munkaerő előnyben részesítéséről. Nekünk, mint magfogós csapatnak inkább belső megbeszélésünk volt, vendégünk nem jött a műhelybeszélgetésre. Kilógtunk a sorból, de mégis jó volt, hogy tudtunk beszélgetni egymással.

És amire majdnem irigy lettem… egy rekesz paradicsom, ráadásul finom és hazai primőr. Ennyire még nem megy nekünk a termelés, hiszen komoly fűtés szükséges egész télen, ha ilyenkor akarnánk szedni a paradicsomot.(Most virágzik nálunk)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s