Eljött a nagy nap, amikor az új fóliát beültethettük. Rendhagyó módon agroszövettel takartuk le a földet, a korábban említett tarackbúza szaporulat miatt. Eddig nem használtukezt az anyagot direkt ültetéshez, de nagyon jó tapasztalat volt vele így is dolgozni. Hosszútávon azért maradunk a természetes mulcs használata mellett.

Röviden a szövetről:

Átereszti a vizet és lélegzik is, míg a gyomok nem tudnak nőni alatta, mert a fény már nem jut át rajta. Élettartama viszonylag sok, szabadban csak takarásra használva – lyukak nélkül -, közel tíz éve gond nélkül bírja.

A telepítésről:

  1. a széleknél leástunk a földbe, majd kampósra hajlított vastag drótokkal a földbe rögzítettük, kb 30 cm átfedéssel. A mi szövetünk 3,3 m széles, amiből alig három csíkra volt szükség a teljes szélességhez.
  2. Nem bíztuk a véletlenre, ezért kifeszítettünk egy madzagot a tervezett sorok helyére. Ezek mentén kis keresztet vágtunk a szövetbe, ahová a paradicsomot tesszük majd.
  3. Új kihívás az lett, hogy a lyukakat immár kapával nem lehetett megcsinálni, ezért új eszközt kellett bevetnünk.

Azért nem teljesen ismeretlen, de a ritkábban használt lyukasztóval tudtuk ezt az új kihívást megoldani A feladatra nem akárki vállalkozott: édesanyám személyesen – persze csak részben, mert több mint 700 lyukról volt szó – vájta ki a palánták helyét. A kiszedett földet vödörbe gyűjtötték, majd ki is vitték a szabadba. Lehet, hogy fel is seprűnk majd az új “parketten”, ha már minden a helyén lesz.

Végül a paradicsomok a számukra előkészített lyukakba kerültek. Már csak az öntöző csövek behúzása és a gondtalan paradicsomi élet, ami vár még minket az új fóliában.

Összegzésként azt mondhatom, hogy bár ez a szövet nagyon “szépen” mutat és tényleg hasznos is, nem állunk át erre a technikára, ha nem kényszerít rá valamilyen körülmény – lásd a tarackbúza esetét. A természetes mulcs (mint a szalma vagy széna) tökéletes és egyszerű megoldás, amellett hogy nem mindehol található, vagy inkább egyes gazdáknak nehezen hozzáférhető nagy mennyiségben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s