Nemesítés 3

Az első bejegyzésben ami a nemesítés témájában íródott, mondtam hogy a termések válogatása is hamarosan következik. A padlizsán idén a megszokottnál is több változást mutatott.Néhány évvel ezelőtt már feltűnt nekem is, hogy kezd átalakulni,de idén ez jobban meglátszik. Igazság szerint elég betegesek is voltak az anyanövények,így nem lepődtem meg rajtuk.

Ez a tök esetében is felütötte a fejét, de a terméseken kívül a növények is megváltoztak. Az indátlan spárgatök például újra indát növesztett… Persze ezt a bokrot ki fogjuk hagyni a vetőmag termesztésből. Nem kell azonban aggódni,ha ilyen dolgok előfordulnak a kertünkben. A hagyományos fajták illetve a tájfajták általában széles genetikai állománnyal, változatokkal rendelkeznek. A modern, “túlnemesített” fajták elsőre nagyon stabilnak és egységesnek tűnhetnek,de amikor szaporítjuk őket – már ha megengedett persze – nagyon le tudnak romlani.

Kezdem az összes növényt a nemesítés szűrőjén keresztül nézni. Mint a hétköznapi életben,amikor valaki a saját nézőpontja vagy szakmája stb.szerint  vizsgálja a környezetét. Kissé nyugtalanító,hogy már csak a jövő magjait látom, nem az élelmiszert közvetlenül. Vetőmagtermesztés ide vagy oda,a hétköznapi életben persze a rücskös tök ugyanolyan finom, ha nem finomabb! 

Hozzászólás