Önköltségszámitás

image

Bár meglepő lehet egyeseknek, de mi is csinálunk önköltségszámitást. Erre több szempontból is szükség van, pl az elosztási viszonyok meghatározásánál, és hogy kit, hogyan, mennyi időre tudunk alkalmazni stb.
image

Első lépésben minden nap leírtuk a napi teendőinket egy táblázatba részletesen, majd ezeket az adatokat egy saját programba felvittem. Így az év végére meg tudjuk nézni hogy mivel mennyit és mennyiért foglalkoztunk. Azaz, hogy mennyibe kerül egy adott zöldség kilója. Ez a téma szintén nem a kellemes kertész hangulatot idézi, de nagy hasznát veszem, amikor a kertet tervezem a közösség számára.
image

Nava-Vraja-Dhāma, Girirája Govardhana

Önköltségszámitás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Érdekes táblázat! Azt látom, hogy az eladási ár több helyen nem éri el az előállítási költséget. Ilyenkor a különbözetet leírjátok veszteségként? Ilyenkor esetleg gondolkodtak azon, hogy amin nyereségetek van (mint a cukkini és a csemege kukorica), abból többet termeltek, a veszteségest meg inkább megveszitek vagy becserélitek? Vagy a gazdálkodásotok minősége miatt még mindig érdemesebb magatoknak megtermelni?

    Üdv:

    R. Balázs

    1. Van olyan zöldség ami drága, vagyis inkább túl sok erőfeszítésbe kerül. De olyanok is vannak amik olcsón és könnyen termeszthetőek. Az év végére az a cél hogy ezek kiegyensúlyozzák egymást. Pl ha vmiből kevés van és drága, akkor keresek neki egy párt, aki viszont nagyon sokat és olcsón terem, így megoldódik a ráfizetés kérdése. Emellett az önellátás szempontjából nem mindegy hogy mennyi és milyen változatos a kínálat. Ha valami drága de feldobja az étkezést akkor megtermeljük, mert jobban esik az étel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s