Cukkinívirág megporzás

A cukkíni megporzásról tettem már pár említést korábban. Amit a fóliás cukkíniknél alkalmaztam az az időben elszigetelés volt. Ezt viszont csak egy fajtánál működik, a második típust már kézzel kell szigetelni és porozni. A képen jól látszik hogy a tökféléket a rovarok, főleg a méhek porozzák meg. Ez jó mert nem nekünk kell ezt elvégezni, de ha fajtafenntartásról van szó akkor már bele kell avatkoznunk ebbe a rendszerbe.

P1000815

Egy kis virág anatómia. A bal oldali virág egy szálon nő, ez a porzó.A jobb oldali ami egy éretlen termésen fejlődik, a termő. A kétnemű virággal rendelkező tökfélék külön porzó és termő virágot fejlesztenek. ezáltal nem képesek maguktól megtermékenyedni, mint pl a paradicsomfélék.

t

A virágokat akkor kell leszigetelni amikor már szinte nyílnak, de még zártak a szirmok. Ez az előző képen látható állapot. Reggel hajnalba, amikor a méhek is megjelennek én is nekilátok a porzásnak- és a zümmögésnek. A porzót és a termőt egyaránt le kell szigetelni, hogy biztosan tiszta pollenekkel dolgozhassunk.

A porzót levágtam a növényről, ez lehet ugyanarról a növényről is mint amin a termő van, de lehet egy másikról is. A lényeg hogy ugyanaz a fajta legyen. A porzó szirmait lecsipegettem és egy kis fülpiszkáló segítségével- ezt nem muszáj használni, de könnyíti a munkát- rákentem a pollent a termőre. Ezután a termőt vissza zárjuk a zacskóval, nehogy a méhek idegen pollent juttasanak rá. Pár nap múlva, ha a termés növekedésnek indul, akkor a megporzásom sikeres volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s